Nyheter

University of the People erbjuder gratis universitetsutbildning globalt

– If you educate one person, you can change a life. If you educate many, you can change the world, säger Shai Reshef, grundare av University of the People – världens första avgiftsfria, online-baserade universitet. Och den enda som ger studenten en akademisk examen.

Shaj Reshef är en samhällsentreprenör, Ashoka Fellow sedan 2010, TEDx talare och utnämnd till en av Fast Company Magazine’s ”100 most creative people in business”, samt Wired Magazine’s lista över ”50 people changing the world”.

När jag möter Reshef i Stockholm är det en målinriktad men ödmjuk person i stolen framför mig – fast övertygad om att genom tålamod, hårt arbete och långsiktighet ska University of the People växa och erbjuda ännu fler människor högre utbildning till ett pris de har råd att betala.

– Priset för högre utbildning stiger globalt. Fler och fler länder har inte råd att ge varje individ en kvalitativ utbildning till ett rabatterat pris, och verkligen inte gratis. Vi vill visa världen att det finns alternativa vägar, hävdar Shai Reshef.

Idag studerar 1500 personer vid University of the People, av dessa är i dagsläget 80% män och 20% kvinnor. Genusfrågan är en av Reshef’s stora utmaningar och något han jobbar hårt för att utveckla – han vill att fler kvinnor ska få tillgång till utbildning. Av de 135 länder som studenterna representerar dominerar USA som land, dock är de flesta inte födda i USA utan är invandrare och flyktingar, därefter följer regionen Afrika samt Mellanöstern.

Det kostar $50 i avgift att registrera sig vid universitetet och $100 i examens avgift. Om en student inte har råd med dessa avgifter finns det flera alternativa fonder han eller hon kan söka stöd ifrån för att kunna betala sina studiekostnader. I övrigt behövs kunskap i engelska, internet uppkoppling och intyg att de har gått gymnasiet.

Enligt Reshef når University of the People ännu inte de allra fattigaste (vilka de allra helst vill nå) dels på grund av att målgruppen inte har någon kännedom om att de finns och dels på grund av brist på ekonomiska medel – de har helt enkelt inte råd att nå flera. Idag drivs universitetet på en budget strax under 1 miljon dollar om året. Målsättningen är att nå allt fler genom att sprida kunskap om universitetet, få tillgång till större budget samt att nå ut till allt fler länder och potentiella studenter.

– Jag vill helt enkelt att fler får tillgång till högre utbildning. Det finns tre alternativ – det ena är att ett land tycker om det vi gör och ber oss om att samarbeta med dem; det andra är att de kopierar vårt upplägg rakt av och det tredje alternativet är att ett land inser de kan göra det ännu bättre och verkställer ett nytt, eget system som ger dem ett bättre resultat utifrån landets egna förutsättningar, säger Reshef.

Att gå i pension kom inte på tal för Reshef, utan med en bakgrund inom utbildning och mångårig erfarenhet av att driva ett större bolag beslöt han sig istället för att det var dags att ge tillbaka. För honom fanns det inget syfte i att försöka tjäna mer pengar, nu ville han ge tillbaka på ett sätt som skulle få en större, positiv inverkan i samhället. Hans önskan om att ge tillbaka och egna finansiella medel har gjort det möjligt för honom att förverkliga sin dröm. Jag frågar Reshef om han tror att fler från Wall Street skulle kunna följa i hans fotspår.

– Jag talade nyligen vid Oxford Business School och blev uppriktigt förvånad när jag insåg hur många studenter vid högre lärosäten som numera vill göra en karriär på att göra gott. De är trötta på kapitalismen och vill inte tjäna pengar bara för pengars skull.

Samma sak ser Reshef i Sverige och menar att när levnadsstandarden är så hög som den är här börjar människor söka efter meningen med livet.

– I motsats till en person som lever i fattigdom, där allt handlar om överlevnad. När våra grundläggande behov är säkerställda ställer vi oss frågan – vad kommer härnäst? Jag är övertygad om att vi kommer se allt fler som vill ge tillbaka, som vill göra något för att förbättra sitt eget samhälle.

Ikväll talar Shai Reshef, på inbjudan av Ashoka Skandinavien, vid Berghs School of Communication i Stockholm om hur han revolutionerat akademiskt lärande (platser finns kvar) samt medverkar i Aktuellt i SVT1 kl.21.00.

 

Fakta om Ashoka
Ashoka är världens största organisation för sociala entreprenörer. Deras mål är att hitta och stötta personer med nya smarta lösningar på viktiga samhällsproblem. De senaste 30 åren har Ashoka utsett över 3000 så kallade Ashoka Fellows och hjälpt dem med finansiering, professionellt stöd och tillgång till ett nätverk av andra samhällsentreprenörer i över 70 länder. Ashoka jobbar för en värld där alla människor vill och kan ta ansvar för att lösa samhällsproblem. Ashoka är politiskt och religiöst obunden och tar inte emot statligt ekonomiskt stöd. Under sommaren 2012 öppnades ett kontor i Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *