Ekonomi, Event

Sociala innovationer i miljonprogrammen

Idag arrangerar Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap en workshop tillsammans med Tällberg stiftelsen, Arbetsförmedlingen och Malmö Stad.

Syftet med workshopen är att diskutera hur vi kan använda sociala innovationer för att rusta upp och renovera de svenska miljonprogrammen. Dagens workshop i Malmö följs av ytterligare en workshop i Södertälje om en vecka.

I en debattartikel i dagens Sydsvenskan skriver Malmö stads kommunalråd Anders Rubin ( S), VD för Tällberg, Carl Mossfeldt och tidigare riksdagsledamot Luciano Astudillo att Malmö har en unik möjlighet att ta täten och visa vägen då det gäller att hitta nya innovativa sätt att renovera miljonprogrammen.

De svenska miljonprogrammen var, då de byggdes för omkring 40 år sedan, en symbol för framtidstro och optimism, en önskan om att alla svenskar skulle ha ett drägligt boende. Idag har miljonprogrammen snarare blivit en symbol för segregation, utanförskap och fattigdom. De svenska miljonprogrammen är dessutom i stort behov av en omfattande renovering de närmaste 20 åren.

Det är i samband med denna renovering som vi har en möjlighet att inte bara upprusta hus och byggnader utan också se till att föra in sociala innovationer och nya mötesplatser för de boende.

Detta måste flera aktörer göra tillsammans, det handlar om gemensamma satsningar från stat, kommun, näringsliv, ideell sektor och medborgare, för att undvika att den stundande renoveringen blir ytterligare ett ovanifrån-initiativ.

Under dagens workshop deltar bland andra Integrationsminister Erik Ullenhag och man kommer presentera goda exempel på hur man framgångsrikt arbetat med renoveringar som t ex i Brf Hilda i Rosengård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *