Nyheter

Samhällsentreprenör vinner plats på prisade Singularity University

Urban Resilience Challenge går ut på att ta fram en idé eller ett projekt som använder ny teknik på ett innovativt sätt, som bidrar till en förbättrad miljömässig och social resilience och som har möjlighet att positivt påverka en miljard människor.

Bakgrunden till tävlingen är de utmaningar som världen står inför de närmaste två decennierna med ett kraftigt ökande urbanisering som kommer att kräva utveckling av infrastruktur, sjukvård och andra delar av samhället. Detta kommer enligt arrangörerna inte enbart att kunna lösas med politiska vekrtyg utan kräver också bl a innovation inom teknik.

Syftet med innovationstävlingen att ta fram idéer för att göra den omfattande urbanisering mer hållbar – socialt, resursmässigt och/eller ekologiskt. Tävlingen är ett samarbete mellan Singularity University, Shift Institute, Stockholm Stad, Stockholm Resilience Center, Sqore och Veckans Affärer.

De tävlande har fått lämna in ett skriftligt bidrag där de förklarar hur deras idé uppfyller kriterierna beskrivna ovan. Av de ca 50 bidragen hade fem finalister valts ut inför finalen på Finansieringsdagen på Berns Salonger som gick av stapeln igår den 1:e april.

Finalisterna var:
•   Alexandre Eskinasy med ElPlace, en marknadsplats som utnyttjar smart grid teknik för mer resurseffektiv energianvändning
•   Henrik Gradin med myHealth, ett automatiskt hälsodiagnosticeringssystem
•   Sören Pedersen med XBribe, en crowdsourcingtjänst som kartlägger och motverkar korruption
•   Kristian Rönn med Normative, en tjänst för att påverka konsumentbeteenden utifrån företags etik- och hållbarhetsarbete
•   Virpal Singh med RoboSweeper, ett självgående avfallshanteringsfordon

En ening jury korade Virpal Singh med RoboSweeper till vinnare med motiveringen att han både i sin projektidé och i sina karriärval uppvisar en god förståelse för de möjligheter som finns för att applicera ny teknik och ett starkt engagemang för globala utvecklingsfrågor.

RoboSweeper är ett självgående avfallshanteringsfordon som utnyttjar innovativa tekniklösningar inom bland annat artificiell intelligens, robotik och sensorteknologi för att förbättra urbana miljöer och människors hälsa.

Virpal Singh säger i en kommentar: ”Jag känner mig mycket hedrad över att ha fått möjligheten att åka till SU. Jag vill använda den här chansen för att bygga vidare på mitt engagemang att hitta lösningar på mänsklighetens stora utmaningar, inte minst inom ohälsa och att förbättra kvinnors möjligheter till egen försörjning.”

Som vinnare av Urban Resilience Challenge får Virpal Singh en plats på det mycket eftersökta Graduate Students Program på Singularity University sommaren 2014.

Juryn bestod av Maja Brisvall, VD, Shift institute, Victor Galaz, forskare, Stockholm Resilience Center, Ulla Hamilton, Borgarråd, Stockholm Stad, Claudia Olsson, Global Challenges Advisor, Singularity University, Hannes Sjöblad, Sverigeambassadör, Singularity University och Marta Skundric Sjögren, Investment Manager, Northzone.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *