Nyheter

Låt många blommor blomma

Seminariet ”De nya entreprenörerna” i Malmö den 26 februari lockade 140 personer till Malmö stadshus. Syftet för dagen: Att diskutera hur vi skapar ett samhälle som vågar möta nya utmaningar med nya lösningar?

Seminariet var det första av två halvdagsseminarier som arrangeras i Malmö/Lund av Centrum för publikt entreprenörskap, ett projekt som vill stötta samhällsentreprenörers utveckling i Skåne tillsammans med Region Skåne, Malmö stad, Malmö högskola och PricewaterhouseCoopers.

Dagen inleddes med ett antal föreläsningar kring vad samällsentreprenörskap är, hur det utvecklas och på vilket sätt det kan spela en roll i hur vi hittar nya lösningar på samhällsutmaningar. Föreläsarna, Erika Augustinsson, författare till boken Tjäna pengar och rädda världen, tillsammans med Björn Bjerke, Professor i Entreprenörskap vid Högskolan i Kalmar och projektledare för ett av KK-stiftelsens forskningsprojekt kring samhällsentreprenörskap, Fredrik Björk, vid Urbana Studier på Malmö Högskola och Anders Järnegren / Hans Edvard Roos vid sociologiska institutionen, Lunds universitet berättade om sitt arbete med samhällsentreprenörskap.Att intresset för dessa nya former av samhällsnyttigt entreprenörskap är stort kunde alla enas om.

– Vi har precis startat en kurs i socialt entreprenörskap på Malmö Högskola. Vi trodde att vi skulle få ett 40-tal sökande, vi fick 1200 från hela världen, berättade Fredrik Björk.

Att det är svårt att sätta fingret på vad exakt begreppet samhällsentreprenörskap är var också en fråga som diskuterades med slutsatsen att det är viktigt att inte låsa sig i en definitionsjakt utan att låta många blommor blomma initialt i ett uppbyggnadsskede. Tids nog kommer en mer exakt definition att utvecklas.

Efter föreläsningarna kunde deltagarna lyssna till ett tiotal samhällsentreprenörer som i mindre grupper berättade om sitt arbete. Det går att läsa mer om vad som hände under dagen här.

Nästa seminarium, om samarbeten och nya spelregler, äger rum i Lund den 16 april och handlar om ansvarsfördelningen mellan idéburen och privat sektor då det gäller välfärd, hur ska man samarbeta när rollerna förändras?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *